30 Ağustos 2017 Çarşamba

İbrahim Noruz (1911-1960)

İbrahim Noruz, 1911'de Yarkent'te doğdu. Kazakistan'dan Gulca'nın Baytokay köyüne 1930'da yerleşerek tarımla uğraşmaya başlar. İbrahim Noruz'un çocukluğu fakirlik içinde geçer. Sonra Yedisu'ya göç eder ama orada da fakirlik peşini bırakmaz. Şair'in babası Noruz Baki, Yedisu'da vefat eder. İbrahim Noruz, 1931'de yazmaya başlar. Şiirlerinde eşitlik, adalet, birlik beraberlik ve hürriyete kavuşma arzularını ifade eder. 
Bu konularda çok sayıda masal, destan gibi eserler de kaleme almış olan şair, 1941'den itibaren de sahne eserleri yazmaya başlar. Nozugum (Naziğim), Helk Ahidin Nur  (Halk Feryadından Işık), Hevp Yalkuni (Tehlike Kıvılcımı), Gülemhan gibi pekçok tiyatro eseri yazar. 
İbrahim Noruz'un eserlerinden demokratik, vatansever düşüncede olduğu kolayca anlaşılabilir. Onun şiirlerinde siyasi olaylardan kişisel olaylara, toplumsal ahlaktan bireylerin şahsiyetlerine kadar çeşitli konular yer bulur. İbrahim Noruz'un eserleri okunduğunda 1930' lardan 1960'lı yıllara kadar olan tarihsel olaylar kolayca görülür. Şair İbrahim Noruz'un Yeni Uygur Edebiyatı' na olan hizmetleri büyüktür.
İbrahim Noruz, 1960 yılında vefat etmiştir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızın yazılarla alakalı olmasına lütfen dikkat ediniz.

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa