8 Eylül 2017 Cuma

Kurban Emin

Kurban Emin 1914' te Kaşgar kentinin Töre Yavag mahallesinde küçük bir tüccar ailesi içerisinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kaşgar' da tamamladı. 1930 yılında Urumçi Öğretmen Okulu' na başladı. 1937' de Kaşgar Gazetesinde ilk şiiri yayımlanan şair, Çin Milliyetçi Partisi'nin uygulamalarına karşı çıktı. Şair Şoh ve Erkin gibi mahlaslarla Kandak Devir Bu (Nasıl Bir Devir Bu) Alga Bas, Yaşlar (İlerleyin Gençler), Vakit Altun (Vakit Altın), Kökle Şair (Yeşer Şair) isimli kahramanlık şiirlerini yayımladı. Zulmü, baskıyı ve halkın özgürlük arzusunu dile getirdi. 
 Kurban Emin, şiir haricinde çok sayıda hikaye, sahne eseri ve bilimsel makale yazdı. Gülkiz, İbret isimli hikayeleri, Aşnamga Deşnem (Sevgilime Fırça), Kayniganda Ohşaydu (Kaynadığında Tatlı Olur) adlı sahne eserleri beğenilen eserlerdendir.
Şair Kurban Emin'in, 1978' de Şin Jiang (Doğu Türkistan) Halk Neşriyatı tarafından Tarım Gunçiliri (Tarım Goncaları), 1982' de Pekin Merkezi Milletler Neşriyatı tarafından da  Keşker Avazi (Kaşgar'ın Sesi) adlı şiir kitapları yayımlandı. Kurban Emin'in çok sayıda şiiri Korece, Moğolca ve Çince'ye tercüme edildi.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızın yazılarla alakalı olmasına lütfen dikkat ediniz.

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa