5 Nisan 2019 Cuma

Rahmetullah Cari


   1926 yılında, esnaf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, Rahmetullah Cari. İlkokulu bitirdikten sonra 1942' ye kadar Kaşgar Heytkar Darilumumu'nda Arapça ve Farsça ogrendi. 1942-1946 arasinda Kasgar gazetesinde çalıştı. 1946 yılından itibaren şiir yazmaya başladı. "Senetke Muhebbet" (Sanata Muhabbet) adlı ilk şiiri 1946 yılının Mart ayında Sin Jiang Gazetesi' nde yayımlandı. 
   1946 yılının sonunda Urumci'ye gidip önce Eğitim Bakanlığına bağlı ders kitabı yazma bölümünde sonra Sin Jiang Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Rusca'yi iyi derecede bildiği için çok sayıda Rusça eseri Uygur Turkcesi' ne tercüme etti.
   Uygur Klasik edebiyatındaki çok sayıda eserin yeni Uygur edebiyatına kazandırılması konusunda katkıları olmuştur. Lütfi, Atayi, Sekkaki, Nobiti, Nizari gibi şairlerin eserlerini Yeni Uygur Turkcesi' ne aktardı ve yayımladı. 
   Şairin şiirlerinin çoğunu ihtiva eden Yürek Sozi (Yürek Sözü) isimli şiir kitabı Sin Jiang (Doğu Türkistan) Halk Neşriyati tarafından 1984 yılında yayımlandı. Şair, şimdiye kadar dört yüzden fazla şiir yazdı. Onun siirleri sade, duygu yüklü, canlı, kafiyeleri güçlü olan şiirlerdir. 
     Rahmetullah Cari, Uygur edebiyatının önemli şairlerinden biridir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızın yazılarla alakalı olmasına lütfen dikkat ediniz.

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa